Omgevingsverrijkend materiaal (Speeltjes)

 

 

Speeltjes voor varkens of ook omgevingsverrijking genoemd :

Alle varkens moeten permanent over voldoende los materiaal beschikken om te onderzoeken en mee te spelen. Het doel hiervan is om de varkens een stimulerende omgeving aan te bieden om frustratiegedrag en gedragsproblemen te voorkomen. Het verrijkingsmateriaal dat voorzien wordt, blijkt niet altijd even doeltreffend om de varkens voldoende afleiding te bezorgen. Het ideale verrijkingsmateriaal is nieuw, vervormbaar, afbreekbaar, kauwbaar, geurig en eetbaar.

Om te verzekeren dat het aangeboden materiaal beter aan de eisen van de varkens voldoet en frequent wordt gebruikt zullen er vanaf 1 april 2014 enkele zaken wijzigen:

  • Kettingen zullen alleen nog als verrijking aanvaard worden als ze minstens 10 cm van de muur of hokafscheiding hangen op een hoogte die voor de varkens gemakkelijk bereikbaar is. De afstand ten opzichte van de muur of hokafscheiding kan worden bereikt door de kettingen aan een beugel of horizontale constructie te bevestigen en/of door aan de ketting een extra voorwerp vast te maken zoals een kunststof bal, een touw, een tak, een lege (propere) bidon...
  • Voorwerpen die op de vloer kunnen worden verrold of verschoven worden aanvaard, tenzij bij controle blijkt dat ze door verregaande vervuiling geen interesse bij de varkens meer opwekken. In dit geval kan er worden opgelegd om de voorwerpen op te hangen of te vervangen door geschiktere materialen.
  • Voor dieren in groep wordt een verende borstel aanvaard op voorwaarde dat deze goed bereikbaar is en er minstens één per 25 dieren beschikbaar is.
  • Ruwvoeder wordt aanvaard op voorwaarde dat er regelmatig voldoende hoeveelheden worden verstrekt zodat er steeds hetzij ruwvoeder hetzij sporen van recent verstrekt voeder zichtbaar zijn. Andere losse materialen zoals stro, turf en hout moeten steeds aanwezig zijn. Een onderdeel van de voederinstallatie wordt slechts aanvaard als het onderdeel ook bruikbaar is buiten de opname van voeder en bruikbaar is door één of meerdere dieren, terwijl een ander dier voeder opneemt.
  • In de kraamhokken kan verrijking voorzien worden door bv. touwen, stukken jute of vergelijkbare materialen aan de box te bevestigen. De minimaal aanvaarde verrijking voor zeugen in boxen is een over een stang verschuifbare buis, op voorwaarde dat deze goed bereikbaar is.

Ter herinnering: Het gebruik van autobanden als verrijking is verboden wegens het risico op verwondingen en het gevaar voor de voedselveiligheid.

Bron : Varkensloket.be

 

Te onthouden over omgevingsverrijking :

• Autobanden zijn géén optie

• Het effect van “speelgoed” is niet blijvend

• Het “nieuwe” van een voorwerp is wellicht de allerbelangrijkste factor

• Duurzame materialen zijn niet optimaal vanuit “afleidingsoogpunt

• Stro en andere losse materialen (bij voorkeur ook opneembaar) scoren het best

• Kettingen zijn het absolute minimum (om -momenteel- te voldoen aan de wetgeving), maar om ongewenst gedrag te voorkomen zijn betere oplossingen te vinden

• Zorg dat het afleidingsmateriaal juist geen bron van stress wordt (Beschikbaarheid en toegankelijkheid zijn belangrijk)

Bron : Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap

Nieuws: Terugblik op Agriflanders 2023 met AGS

Agriflanders 2023 zit er weer op!

Na vele fijne babbels met zowel bekende als nieuwe contacten, wilden we kort nog even terugblikken op een geslaagde editie.

 

 

Bedankt aan alle bezoekers die langskwamen op onze stand!

We kijken er alvast naar uit om elkaar opnieuw te ontmoeten bij een nieuwe gelegenheid.

 

Lees zeker verder voor nog enkele sfeerfoto's.

 

Het AGS team


Lees verder »

Laatste prijzen

Bekijk hier de laatste prijzen van de biggen en de vleesvarkens. Hier kan u ook de gemiddelde prijzen terugvinden van vorige jaren.

Bekijk prijzen »